Sorting
Source
Katalog zbiorów
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(3)
Branch
Wypożyczalnia Dorośli
(3)
Author
Cywka Karolina
(1)
Harvey Sarah (1969- )
(1)
Hofmann Agnieszka
(1)
Paszkowski Janek
(1)
Potrzyszcz Małgorzata
(1)
Szwedkowicz-Kostrzewa Magdalena
(1)
Ventrella Rosa (1974-)
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Genre/Form
Powieść angielska
(1)
Powieść włoska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Tyt. przekł.: "Das Rosenhaus : roman", 2011.
Na okł.: Czasem, aby zyskać szczęście, trzeba stracić wszystko. Pełna ciepła, mądra opowieść o poszukiwaniu tego, co w życiu najważniejsze.
Kiedy Lily wyrusza z mężem Liamem z Londynu do Kornwalii, nie ma pojęcia, jak bardzo ta decyzja odmieni jej życie. W samotnym domu na wybrzeżu południowej Anglii coraz bardziej oddala się od człowieka, który był kiedyś jej wielką miłością. Liam coraz dłużej zostaje w pracy i Lily w końcu nabiera podejrzeń, że w jego życiu pojawiła się inna kobieta.Pewnego dnia tragiczny wypadek zmienia wszystko.Pełna ciepła, mądra opowieść o poszukiwaniu tego, co w życiu najważniejsze.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dorośli
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
Book
In basket
Kuchnia z pasją / Janek Paszkowski ; [fotografie Magdalena Szwedkowicz-Kostrzewa]. - Warszawa : Olé - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2013 - 238, [2] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Fascynacja smakami i aromatami, nowatorskie podejście do tradycji, szczypta szaleństwa ? oto przepis na niebanalną książkę kucharską. Janek Paszkowski - finalista polskiej edycji konkursu telewizyjnego MasterChef, autor bloga www.kuchniabasowa.blogspot.com i od niedawna właściciel lokalu Serwus.Zapiekanki w Warszawie, oprócz pasji do gotowania ma jeszcze drugą ? grę na gitarze basowej. Uwielbia improwizować, zaskakuje zestawieniami smaków i faktur, olśniewa specjałami w błyskotliwych odsłonach. Autorskie przepisy zaprezentowane z lekkością i swadą oraz piękne fotografie zachęcą najbardziej opornych i zabieganych do twórczej aktywności w kuchni.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dorośli
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Przepełniona zapachem włoskich ziół i kwiatów saga rodzinna o czterech wyjątkowych, silnych kobietach i zupełnie odmiennych indywidualnościach. Książka jest pisana w pierwszej osobie - jako wspomnienie jednej z ciotek autorki. Jest też dedykowana wszystkim kobietom w rodzinie. Zaczyna się w 1938 roku. Opisuje historię ubogiej rodziny mieszkającej na południu Włoch, w Pugli, w miejscowości Carnbonara. Głową rodziny jest matka, zwana Margialą, obdarzona niezwykłymi zdolnościami - potrafi leczyć noworodki, pomaga przy porodach, umie również odczyniać uroki. Jednocześnie żelazną ręką trzyma trzy córki: najstarszą Rosettę, średnią Cornelię i najmłodszą, zarazem narratorkę, Diamante. Zupełnie inaczej traktuje mężczyzn - męża Agostino i najstarszego syna Giuseppe. Jednocześnie jednak Margiala uczy swoje córki, jak postępować z mężczyznami, by osiągać zamierzone cele. Książka napisana jest barwnym językiem. Oddaje życie na włoskim południu, opisuje tamtejszą obyczajowość oraz kuchnię. Przede wszystkim jednak przedstawia cztery postaci kobiece, obdarzone silnymi charakterami, których życie potoczyło się zupełnie odmiennie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dorośli
There are copies available to loan: sygn. 82-3 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again